Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 74 Østeuropæiske navne
 

Østeuropæiske navne

af Erik Hansen & Jørn Lund, august 1992
af Erik Hansen & Jørn Lund, august 1992

Danmarks Radios Sprogværksted har udsendt et fortræffeligt materiale om udtale af navnene i Østeuropa, herunder SNG. Sprogene er meget forskellige: mange af dem er slaviske, rumænsk er romansk, og ungarsk som bekendt beslægtet med finsk.

Første del fortæller om hovedreglerne for, hvilken lyd der svarer til bogstaverne i de forskellige sprog, og man kan læse om trykreglerne. I anden del omtales en række kendte person- og stednavne.

Hvor der er en særlig dansk udtaletradition, omtales den. Det er da også håbløst at ramme den lokale udtale eksakt; der er som regel tale om kompromiser. Man kommer langt med en fornuftig brug af de danske lyde, som når der tales Valby-engelsk. Det forstås, men gør ikke krav på at være præcist eller smukt.

Det er ikke så svært at gå fra skrift til udtale, som det fx er i dansk og engelsk. Og mange regler kan man let lære sig: I ungarsk og tjekkisk er der tryk på første stavelse, i polsk på næstsidste.

Her kan udtalesyndere læse sig til, at Sarajevo og Hercegovina skal udtales med tryk på næstsidste stavelse og ikke på tredjesidste stavelse.

Materialet kan varmt anbefales. Det er pædagogisk veltilrettelagt, og det er meget nyttigt. Allerede nu er det en dansk eksportartikel til de øvrige nordiske lande! Titel: Udtalen af Østeuropæiske Ortografier.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret