Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 74 Kort
 

Kort

af Erik Hansen & Jørn Lund, august 1992
af Erik Hansen & Jørn Lund, august 1992

"Nu er det et spørgsmål om at overleve qua våben" (TV-A 4/8). Det lille perverse ord qua bruges efterhånden i mange forskellige meninger, her øjensynlig i betydningen 'ved hjælp af'. Vort råd: lad være med at bruge ordet overhovedet!

TV-A fortalte 7/8 om en mand, der var hiv-positiv, men havde haft seksuel omgang med andre uden at bruge kondom og "uden at fortælle nogen, at han havde aids." Lad det her været gentaget, at der er forskel på at være hiv-positiv og at have aids.

"Partiet fik kun X stemmer, én færre end ventet" (RA 13/7). Det virker tit, som om man i DR har terroriseret hinanden til ikke at turde bruge ordet mindre (og sidst). Så får vi den slags vrøvl.

"Tror I, at disse foranstaltninger betyder, at I kommer tørskoet ud af tørken"... (RA 1/7) Tjae...

"Sarajevo's lufthavn i dag" (TV-A-skærmtekst 29/6). Heller ikke DR synes at gå fri af det apostrofhysteri, der har grebet det danske folk.

"Vel at bemærke" (P1 23/6) er den moderne form af det gamle udtryk vel at mærke, dvs. 'læg godt mærke til dette'. Vi nævner det, for at ingen skal tro at vel at mærke er forkert!

"De strenge restriktioner bærer også sin del af skylden" (Orientering P1 16/7). Når der refereres til et subjekt (grundled) i flertal, hedder det deres.

"Det kan man ikke blame ham for", sagde en medvirkende i et program på P3 7/8. En anden talte om at squeeze, en tredje om at supporte. Skal vi minde om, hvordan det går dem, der snobber for engelsk? Lad os blot henvise til Illum's og Unibank!

"– hvor 300 internationale forskere deltager" (RA 25/6). Nej, konferencen kan være international, og det er den, hvis der deltager forskere fra mange lande. Men en forsker kan ikke være international.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret