Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 73 Kort
 

Kort

af Erik Hansen, juni 1992
af Erik Hansen, juni 1992

"Der er kommet nogle gnubbede ord frem under debatten" (TV-A 2.6.92). Skulle have været knubbede (gnavne) ord.

"Danmark vil få kniven for brystet" (P1 6.5.92). Det plejer at være kniven for struben eller pistolen for brystet i disse voldsbilleder.

Autentitet er en meget almindelig form af det navneord som svarer til autentisk. Men det korrekte er faktisk autenticitet! Mønsteret er tydeligt nok:

elektri-sk elektri-citet
egocentri-sk egocentri-citet
plasti-sk plasti-citet
autenti-sk autenti-citet

"Det andetstørste parti i Tjekkoslovakiet" (RA 6.6.92). Når vi har tredjestørste, fjerdestørste, femtesidste og sjettesidste, så skulle man jo tro at andenstørst og andensidst var i orden. Men ordene hører ikke rigtig hjemme i rigsmålet, så vi må anbefale næststørst og næstsidst i stedet.

"Trods Carlsberg har solgt færre øl, har bryggeriet tjent flere penge" (TV-A 1.6.92). Havde der stået skønt eller selvom i stedet for trods, havde alt været i orden. Trods kræver en lidt mere indviklet konstruktion: trods det at Carlsberg har solgt... eller på trods af at Carlsberg har solgt...

"Kronborg stammer tilbage til 1420" (TV-A 9.6.92). En ret almindelig sammenblanding af går tilbage til og stammer fra. Kan ikke anbefales!

"De fleste fulgte kampen i hjemmevante omgivelser" (TV-A 12.6.92). Hjemmevant bruger man om personer som føler sig hjemme. Omgivelser er vante, dvs. de sædvanlige. Altså: man fulgte kampen i omgivelser hvor man var hjemmevant; eller man fulgte den i de vante omgivelser.

"Er det regeringens ønske af få kradset nogle flere penge ind?" (RA 20.5.92). Kunne vi dog ikke snart slippe for den kliché?

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret