Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 73 En studie i endelser
 

En studie i endelser

af Erik Hansen, juni 1992
af Erik Hansen, juni 1992
BemærkBemærk
Dette er en ældre artikel som indeholder oplysninger der ikke længere er i overensstemmelse med gældende retskrivning!

"Problemer for de unge der skal vælge studie", hed det i RA 5.6.92. Det skulle have været studium.

Latinske intetkønsord som i bestemt form ender på -iet, skal i ubestemt form ende på -ium: ministerium, kollegium, gymnasium, akvarium osv. Der er små 200 i alt.

Undtagelser er et orgie, som er græsk, et bestie, som har skiftet køn i dansk, og et kemikalie, som er et tysk ord.

I nogle få ord har en faglig sprogbrug været så stærk at Retskrivningsordbogen har måttet bøje sig og tillade dobbeltform: et kranie eller et kranium, et ovarie eller et ovarium, et spatie eller et spatium ('ordmellemrum'); hertil hører også et medie eller et medium, og der skelnes ikke ved stavemåden mellem flere betydninger af ordet.

Endelig er der ordet studium; det betyder 'det at studere' og bøjes et studium, studiet. Ved siden heraf har vi et studie, studiet i betydningen 'optagelsesrum til radio og tv'. Og endelig har vi en eller et studie, som betyder 'tegnet skitse' eller 'mindre afhandling'.

Det korrekte er altså et underligt miskmask mellem latinsk og dansk bøjning. Der er noget rationelt og sympatisk ved den konsekvente moderne bøjning (et laboratorie osv.), og den vil også vinde til sidst. Men indtil videre må vi altså hæve pegefingeren ved synet af et seminarie.

Og lige så ukorrekt som et oratorie er et scanarie (P1 6.5.92). Det ser ud til at blive et modeord, så hvad med at få lært de rigtige former én gang for alle: et scenarioscenariet eller scenarioetscenarier(ne) eller scenarioer(ne).

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret