Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 73 Dansk og fremmed
 

Dansk og fremmed

af Erik Hansen, juni 1992
af Erik Hansen, juni 1992

"Det er et spørgsmål om penge kan købe en præsidentpost" (RA 2.6.92). Det lyder lige engelsk nok. Hellere: "...om man kan købe en præsidentpost for penge".

"I Beograd er folk forbandede over den spændte situation" (TV-A 28.5.92). Her må det være svensk der står bag: förbannad betyder 'vred', 'rasende', det gør forbandet ikke!

"Der bliver vinket til det royale par" (Kbh. Radio 10.6.92). Og senere på dagen: "Det royale sølvbryllup" (RA 10.6.92). Jamen, hvad er det for noget pjat? Hvad skal vi med det fjollede, intetsigende fremmedord royal, når vi i tusind år har været godt tilfredse med det statelige, betydningsladede kongelig?

At bruge tillægsordet royal er enten et udslag af petitjournalistisk krukkeri: Sig endelig ikke tingene lige ud ad landevejen, så opdager folk bare hvor lidt du har på hjerte. Men det kan også skyldes usikkerhed om betydningen af ordet kongelig: Går det nu an at bruge det – når der slet ikke er nogen konge?

Er årsagen krukkeri, kan hverken trusler, hån eller venlige henstillinger udrette noget mod royal. Men er det bare usikkerhed, så er der en chance. Dronning Margrethe er kongelig, og kongehuset er det, skønt der for tiden ikke er nogen konge, og det var et kongeligt sølvbryllup der blev fejret på et par af de kongelige slotte.

Der er intet fornuftigt at bruge royal til.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret