Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 72 Kort
 

Kort

af Erik Hansen, maj 1992
af Erik Hansen, maj 1992

I forbindelse med diskussionen om bevæbning af vagter og civile: "Er det ikke at gå midt imod Mekka – når vi allesammen gerne vil være sikre?" (RA 18.4.92). Et interessant billedsprog, baseret på en frygtløs blanding af Koranen og den norske nationalsang.

"Angsten må have ridt dem som en mare" (P1 28.4.92). Nej, redet.

"Også svenskerne vil gerne sælge sit fly Draken" (RA 18.4.92). Det er stadig sådan at sin/sit/sine kun bør henvise til entalsord. Det er ikke specielt logisk, men sådan er det bare. Her skulle det altså have været deres.

"Betyder det at danske virksomheder skal være mere forsigtige med at overholde reglerne?" (RA 15.4.92). Efter ordlyden bliver der her spurgt om danske virksomheder skal være tilbageholdende med at overholde reglerne. Men af sammenhængen fremgik det at meningen var: "Skal virksomhederne være mere påpasselige med at overholde reglerne?"

"...Det meddelte præsident Bush i en tale i nat" (RA 2.5.92). En urimelig og overdramatiserende formulering. Bush holdt sin tale om aftenen amerikansk tid. At det samtidig var nat i København, er vel ganske uvedkommende.

"Fanger i støtteaktion for isolerede kolleger" (Tekst-tv 17.5.92). Havde kammerater ikke været bedre? Ordet kollega betegner en som man har et professionelt arbejdsfællesskab med, og det er vel ikke et job at være indsat i et fængsel.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret