Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 71 Radioavisen var læst og redigeret af...
 

Radioavisen var læst og redigeret af...

af Erik Hansen, april 1992
af Erik Hansen, april 1992

Det er et almindeligt fænomen at folk bider sig fast i et enkelt sprogligt træk som irriterer og forstyrrer dem hver gang det dukker op. Der er ham der bliver ophidset over i sommers og ikke kan høre efter de næste par minutter; der er hende der afskyr forpligtige, men i øvrigt kan bære over med næsten hvad som helst; og der er dem der oprigtigt sørger over fordi at's ukuelighed.

Et sært fænomen: Et par småting kan martre en i den grad at det helt tager opmærksomheden fra langt vigtigere ting i sproget og i livet.

I den senere tid har vi fået en hel del negative lytterreaktioner på slutformularen "Radioavisen var læst og redigeret af XX og YY". Jeg havde aldrig tænkt over ordlyden før; jeg opfattede den som en bekvem lille formel der ikke indbyder til nærmere analyse.

Men det viser sig altså at mange lyttere er irriterede, rasende eller, hvad der gør mest indtryk, ligefrem forpinte over formuleringen var læst og redigeret af. En lytter fortæller at han hver gang sidder klar til at slukke for Radioavisen lige inden den skrækkelige slutformel kommer, og på den måde er han aldrig sikker på at han får det hele med.

Kritikken går ud på at man dog må have redigeret inden man læser, og at hjælpeudsagnsordet var passer dårligt på begge ordene i denne sammenhæng. Og det er da rigtigt nok: En ukritisabel form ville være "Radioavisen var redigeret og blev læst af...".

Det er ubegribeligt, men jeg har på fornemmelsen at Radioavisen kunne hæve sit lyttertal med nogle tusinde ved at undgå var læst og redigeret af...

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret