Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 71 Dansk og fremmed
 

Dansk og fremmed

af Erik Hansen, april 1992
af Erik Hansen, april 1992

"Fremlæggelsen af en videnskabelig ekspertise". Det har nok forvirret mange, skønt det faktisk er den oprindelige brug af ordet, nemlig i betydningen 'sagkyndig udtalelse'. For de allerfleste mennesker betyder ekspertise nu om dage 'sagkundskab', og det er den betydning vi må anbefale.

Det er nok ikke heldigt at tale om en rebelorganisation (TV-A 16.3.92). Ganske vist står fremmedordet rebel i de danske fremmedordbøger, men der er mange der ikke kender ordet. Man kunne jo lige så godt sige oprørsorganisation.

"Dette protein giver et godt immunologisk respons hos patienten", sagde en lægelig ekspert i et interview (P1 2.4.92). Hun burde nok være bedt om at forklare hvad hun mente, så alle kunne forstå det.

"En dødelig handel med falsk medicin..." (RA 4.4.92). Det kunne lyde som om det er det engelske deadly der ligger bag. I denne sammenhæng ville dødbringende have været bedre: Handel med dødbringende falsk medicin.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret