Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 70 Udtale
 

Udtale

af Erik Hansen, marts 1992
af Erik Hansen, marts 1992

Kraina-enklaven: enklave er ganske vist et fransk ord, men det skal helst ikke udtales angklave (TV-A 26.2.92), men lige ud ad landevejen: ænklave.

Så har der været vinterolympiade i Savoy-alperne, som flere gange, fx i TV-A 19.2.92, blev udtalt savwáalperne. Det kan jo ikke være helt galt at udtale navnet på fransk, men man burde nok have ydet den service at gøre opmærksom på at det drejede sig om det landskab vi plejer at kalde Savoyen, med udtalen savojen.

Der er to konkurrerende udtaler af mafia. Den ene har langt a og stød, den anden har kort a uden stød; den lyder som om skrivemåden var maffia eller mafja. Hvis man er i tvivl, bør man vælge den sidste udtale (maffia); den første er så uitaliensk at den går til marv og ben, selv om man ikke kan italiensk.

Og så, ja det måtte jo komme: "Metropolitan-skolen i København" (P3 6.3.92) med mætropollitan udtalt på engelsk som var det en filial af New York-operaen. Metropolitanskolen har ligget i København siden sin oprettelse i 1209 (tolv hundrede og ni), og navnet skal udtales metropolitán, med tryk på sidste stavelse.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret