Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 70 Ord til tiden
 

Ord til tiden

af Erik Hansen, marts 1992
af Erik Hansen, marts 1992

En TV-A-mand er blevet kritiseret for at sige: "Og så kommer TV-Avisen igen klokken halv otte." Det skulle have været nitten tredve, siger kritikerne.

Det er urimeligt. 24-tals klokkeslættene hører hjemme i trykte programoversigter, i køreplaner, i oplysninger fra Meteorologisk Institut og andre steder hvor noget kører døgnet rundt. I dagligt talesprog virker det stift og kunstigt at sige tretten femten og treogtyve femogfyrre.

Der er ingen risiko for at nogen tager 12 timer fejl, for det naturlige sproglige samvær er baseret på at man er bevidst om tiden. Vi ved altid nogenlunde hvor i døgnet vi befinder os, og hvordan verden er indrettet. Så når min nabo siger: "Kom over ved tretiden og få en kop kaffe", så ved jeg at det ikke drejer sig om et party ved nattetid. Og når man som slut på den korte TV-Avis klokken seks siger "Vi kommer igen kl. halv otte", så kan det ikke forstås som en tidlig morgenudsendelse. Det måtte nødvendigvis hedde kl. halv otte i morgen tidlig. Når som helst der er mulighed for uklarhed, har sproget handige præciseringer til rådighed: klokken syv i morges/her til aften osv.

Et årstal som 1944 udtales vistnok stadig af de fleste som nitten hundrede (og) fireogfyrre, men kortformen nitten fireogfyrre synes stærkt på vej frem, også i DR. Det svarer lidt til det med klokkeslættene. Den lange form, fx nitten hundrede tooghalvfems, minder os om verdens gang, vi befinder os på et tidspunkt mellem fortid og fremtid, og man kan orientere sig i det historiske rum med den slags årstal. Nitten tooghalvfems er bare en kold formel, et tørt bip fra et digitalur.

Jeg vil i øvrigt ikke blande mig. Kortformerne står nu så stærkt at de næppe kan standses (de bruges faktisk af halvdelen af DR's eksterne sprogkonsulenter). Men forleden dag hørte jeg i samme udsendelse (RA 28.2.92) nitten halvfems og to tusind og fem. Altså dog ikke tyve nul fem. Så i næste årtusind bliver alt anderledes.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret