Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 70 Moldavien eller Moldova?
 

Moldavien eller Moldova?

af Erik Hansen, marts 1992
af Erik Hansen, marts 1992

Man hører begge dele i DR, og jeg har ingen fornemmelse af hvilken form der står stærkest. Dansk Sprognævn har anbefalet formen Moldova, med tryk på -do ud fra en formodning om at det, i al fald for en måneds tid siden, var den mest udbredte form.

Hvad man beslutter sig til, er ganske ligegyldigt, bare man beslutter sig. Problemet Moldavien/Moldova ligner ikke et almindeligt sprogrigtighedsspørgsmål. Nok er diamentral, brædt og inklusiv gale former, men alle ved at de betyder det samme som diametral, bræt og inklusive. Derimod vil der være masser af lyttere og seere som tror at Moldavien og Moldova er to forskellige områder.

Bestem jer dog for en af formerne – ligegyldigt hvilken!

Vi vil i fremtiden komme til at tale om stater, nationer og områder som de fleste aldrig har hørt om før og som der ikke er udviklet udtaletraditioner for. Der bliver brug for at pressen og specielt DR træffer nogle hurtige og resolutte beslutninger om sådanne navne, og at en eller anden person eller institution får myndighed til at pålægge DR-medarbejdere at bruge disse former.

Sprogkonsulenterne kan give folk råd om sproget. Men her er der brug for mere end gode råd og henstillinger.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret