Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 69 Kort
 

Kort

af Erik Hansen, februar 1992
af Erik Hansen, februar 1992

"...og det bliver afgjort i denneher uge" (TVA 21.1.92). Denneher er absolut brugbart i uformelt talesprog, men bør ikke optræde i nyhedsformidlingen.

"Tab på et tocifret millionbeløb kunne være undgået" (RA 22.1.92). Hvis jeg siger at min søn til august kan fejre en tocifret fødselsdag, har jeg oplyst at han bliver et eller andet mellem 10 og 99 år. Hvis det ikke ligefrem er en pointe at noget skal være upræcist eller meningsløst, skal man undgå tocifret og trecifret i talangivelser.

Nu har jeg opgivet at få alle til at skelne mellem skyld og ansvar i forbindelse med terroraktioner: "ETA har taget ansvar for aktionen" (TVA 6.2.92). Derimod må der stadig være en chance for at lære folk at det hedder våben-stilstand, ikke våbens-tilstand (RA 12.2.92).

Det er meget godt at DR gør sig umage med at skelne mellem senest, dvs. 'sidst indtil nu' og sidst, dvs. 'absolut sidst': Folketingets seneste møde over for det sidste møde i den øverste sovjet.

Men det er jo ganske meningsløst hvis man bare skifter sidst ud med senest i alle forbindelser: "Det foreløbig seneste kapitel af Sonja Wibergs livshistorie" (P1 programlæsn. 16.12.92), "Dette er de seneste nye tal" (RA 8.1.92)

"Han afviser at ungarnske børn sælges til Danmark for tv-apparater og biler". Det skulle jo have været ungarsk, og det sagde man da også vekselvis med det forkerte i RA 15.2.92.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret