Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 68 Kort
 

Kort

af Jørn Lund, januar 1992
af Jørn Lund, januar 1992

" – rammer durch igennem alle ligtorne" (P1 8/1).

Man kan træde på andres ligtorne, men ligefrem at "ramme igennem" eller "durch igennem" er imponerende. Det er knap så imponerende at bruge udtrykket i en tekst, der læses op fra manuskript.

Men indslaget var ikke præget af sproglig omhu, heller ikke hos den chef, der væltede fremmedord af sig i en diskussion om bl.a. vilkårene for programfladen i en public broadcast, et begreb, som ingen ulejligede sig med at forklare. "Smalle" programmer har deres berettigelse, men man behøver ikke at befæste dem med sproglige barrierer.

Man undrer sig over brugen af ordet migræne i Gøngehøvdingen (4/1 og 11/1).

Man undrer sig ikke længere over brugen af overstå, når vejrmagisteren 16/1 siger "når weekenden er overstået". Men vi er et par stykker, der har ondt af dem, for hvem weekenden skal overstås.

"NN er fallit" (TVA 10/1). "Er gået fallit" ville have været bedre.

Flere og flere bruger ordet succesfuld (P1 23/12). Det er en klar engelsk påvirkning, og udtrykket har ikke hævd i dansk sprog. Det irriterer mange – men nogle er ved at vænne sig til det.

En medarbejder klager over, at kollegerne bliver ved med at "stille spørgsmålstegn ved" alting og slutter sit brev af med et ønske: "Bare vi kunne få stillet punktum for brugen af den!"

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret