Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 67 Rat så trat
 

Rat så trat

af Erik Hansen & Jørn Lund, december 1991
af Erik Hansen & Jørn Lund, december 1991

"Jeg kunne godt tænke mig at læse lidt refleksioner i sprogbrevet om den nye udtalestandard, DR er ved at cementere. Vi hører den i hvert fald hos mindst hver anden nyansat medarbejder – spec. på TVavisen", skriver en medarbejder på P2.

"Det drejer sig om ændringen af udtalen af visse "e" og "æ" til et "a" i ord som presse, drejer, ret, frem osv. osv."

Citatet er ordret, og iagttagelsen er rigtig, hvis man ser bort fra, at ordet drejer ikke rigtig passer i sammenhængen.

De fleste unge rigsmålstalende har en nyudviklet a-lyd i fx de ord, brevskriveren anfører nedenfor: "Han framsatte – fordi han var rat så trat og under rat kraftigt pras – en voldsom trussel".

Sådan var det ikke før, nej. Men hos yngre danskere, også de rigsmålstalende, er ra simpelt hen den almindelige udtale. Og vi, der skelner mellem ret og rat, bliver en dag lige så interessante, som de gamle, der havde et lyst a i ord som far og Karen. Bare vent!

Udtalen ændrer sig. Her i Sprogbrevet accepterer vi ikke tilfældig sjusk eller udtaleformer, der passer dårligt til situationen. Men i det anførte tilfælde har vi med en generationsforskel at gøre. Udtalerne med a lå engang uden for rigsmålsnormen. Det gør de ikke mere blandt de yngre. Det er nok framtidens udtale.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret