Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 67 Kort
 

Kort

af Erik Hansen & Jørn Lund, december 1991
af Erik Hansen & Jørn Lund, december 1991

På given foranledning (telefonisk opfordring fra DR-medarbejder 14.12.) skal vi gøre opmærksom på, at man ikke bør stille spørgsmålstegn til noget, men enten sætte spørgsmålstegn ved noget eller stille spørgsmål til nogen.

En medarbejder i RA talte om Rosenkjærprisens statuetter. Sådan nogle har den pris ikke; der henvises til Bodil-prisen. Men begge priser har statutter.

"...for at få økonomien til at løbe rundt" (RA 22.11.91).

BemærkBemærk
Dette er en ældre artikel som indeholder oplysninger der ikke længere er i overensstemmelse med gældende retskrivning! Med Retskrivningsordbogen fra 1996 er både en og et kompliment gældende former.

"...og det skulle vist ligefrem være et kompliment" (TVA 10.11.). Kompliment er vistnok det eneste ord med endelsen -ment, som er fælleskøn. Det skal altså være en kompliment. Alle de andre er intetkøn, så det er ikke svært at forklare fejlens opståen: et reglement, et element, et avancement osv. (I cement er ment ingen endelse, og i konsument er endelsen -ent.)

Den 2.12.1991 havde Orientering på P1 et langt indslag på norsk – uden oversættelse. Godt! Kunne man ikke lidt hyppigere bidrage på denne måde til nordisk folkeopdragelse?

Hvis der er lyttere, der gør vrøvl og siger, at de ikke forstår norsk, så har de sikkert ret. Og netop derfor bør DR vænne folk til at høre norsk – og svensk.

"...i det tidligere Sovjetunion" (P1 2.12.1991). Union er fælleskøn, derfor i den tidligere Sovjetunion. Men Sovjetunionen er et navn, og navne behandles som intetkøn. Derfor i det tidligere Sovjetunionen. Ingen mellemløsninger!

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret