Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 66 Udtale
 

Udtale

af Jørn Lund, november 1991
af Jørn Lund, november 1991

"– de kvindelige attributter –". Sidste ord blev udtalt med y i P1 8/11. Rigtige mænd foretrækker u.

Lad være med at udtale Lech Walesa med dobbelt w og å-lyd – selv om de gør det over there (TVA 27/10).

Er det korrekt at sige togene med en udtale uden stød, altså rimende på lovende, ikke på lågene, spørger en medarbejder telefonisk 13/11.

Ja, det er det. Men den klassiske rigsmålsudtale er dén med stød (som lågene).

I ental er der også sket en udtaleændring, idet flere og flere unge betjener sig af en stødløs udtale; de lader altså ikke ordet rime på kog!, men på en af udtalerne af hov!

Flertalsformen var, indtil den nye retskrivningsordbog udkom i 1986, tog, men den har fået følgeskab af den ligeledes korrekte form toge.

Hvis man vil holde sig til traditionen, skal man sige et tog, flere tog med samme udtale, dén med stød. Man kan også vælge det nye sæt: et tog, flere toge, begge former uden stød.

Tilsyneladende kan vi kun blive enige om bestemt form ental: toget. Her har alle rigsmålstalende stød (sml. tåget uden stød).

Apropos tog: passagerer blev tre gange udtalt på dsbsk: "passaserer" i TVA 5/11. Højere oppe siges der, fx hos SAS, "passasjerer" – når man da ellers taler dansk.

Gør mere ud af navnestoffet; hvorfor fx i programoversigten i P1 14/11 omtale Chr. Rimestad, som hed han Rimestadt?

Kjøller er navnet på en sprogmand, der deltog i en formiddagsudsendelse i P1. I programoversigten blev han udtalt med hørbart j. Langt de fleste siger "Køller"; j'er i navne af den type er som regel stumme, jf. Bodil Kjer m.fl.

Mistrøstig (P1 23/10) har to udtalevarianter: én med tryk på første stavelse, én med tryk på anden stavelse. De fleste med et fortroligt forhold til ordet siger misTRØSTig.

Tryk kan være afgørende for forståelsen af en sætning. For nylig hørte man i en radioudsendelse, at en person "var kommet på Vallø, lige fra hun var barn", men 'kommet' var ubetonet, så det lød som om det drejede sig om indlæggelse på en institution.

Omvendt var der et uheldigt tryk i TVA 1/10, idet 'stod' var betonet i "– stod helt i traditionens tegn". Det lød, som om en anden havde påstået, at der var tale om et traditionsbrud.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret