Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 66 Opfindsomhed
 

Opfindsomhed

af Jørn Lund, november 1991
af Jørn Lund, november 1991

Det er herligt, når nye journalistiske fremstillingsformer afprøves. De kan have som formål at få et konkret budskab igennem; de kan også have som formål at skabe variation i fremstillingsformen, hvad der igen kan stimulere opmærksomheden.

Et indslag i TVA 12/11 med en repræsentant for et cyklistforbund var opfindsomt i den forstand, at interviewet blev gennemført på en cykeltur. Men budskabet nåede ikke rigtig frem til mig, for jeg var dels betaget af teknikken, dels bekymret for de to cyklister.

I TVA 1/10 var der et indslag med den nye formand for frisørernes fagforbund. Vi hørte, at formanden ikke var frisør af uddannelse. Det var vist den store nyhed. Og intervieweren lod sig klippe under samtalen. Almindelig munterhed i stuen!

Nu venter vi spændt på, under hvilke omstændigheder man vil interviewe kloakarbejdere, cirkusklovner og sexologer.

En medarbejder i TVA 13/11 gennemførte et telefoninterview med moderen til en ung og lovende violinist – fra en telefonboks! Samtidig, under telefonsamtalen – hørte man prøver på, hvad violinisten kunne præstere. I sandhed en rigdom af impulser. Billedsiden kan samvirke med det sproglige, men den kan også være så dominerende, at alt andet viger.

I TVA må man naturligvis i vid udstrækning tænke i billeder. Det gør man så også! Slagteribranchen ville garanteret ikke få så megen omtale, hvis ikke der var stærke billeder at hente netop dér.

En anden branche, der byder på flotte billeder, er skibsværftsindustrien. Den følger man ivrigt. Men for tiden er det især kødets lyst, der styrer kameraerne.

Jamen, det er da underholdende at se nyheder præsenteret anderledes, end man er vant til – med stærke billeder. Men halvdelen af nyheden bliver ofte billedæstetikken og det nye i fortælleteknikken; det må man så se i øjnene! Mediet er budskabet – eller i hvert fald en del af det.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret