Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 66 Kort
 

Kort

af Jørn Lund, november 1991
af Jørn Lund, november 1991

"Alligevel er der mange, der aldrig får et visa" (TVF 4/11). Det hedder visum i ental.

Mange siger landevinding, men kun landvinding har fundet vej til ordbøgerne over korrekt sprogbrug.

"Musikken, De kan høre, er blandt andre af –" (P1 5/11, programoversigt). Her skulle man enten have sagt "er blandt andet af" eller "er af blandt andre".

Repressalier er et fremmedord, som mange ikke forstår. Derfor bør det forklares, når en gæst bruger det i en "bred" udsendelse (TVA 5/11).

For mig er det udslag af ren tabloidforgiftning, når TVA om et politisk miljøspørgsmål som optakt siger "Vadehavet er årsag til politisk slagsmål". Slagsmål – tja. Spørgsmålet er, om glosen ikke forenkler den interessemodsætning, der er tale om, og om den ikke kan medvirke til den almindelige miskreditering af politikere. Men det er kun et spørgsmål. Måske er jeg her for sart. Jeg tillader mig da at bringe spørgsmålet til behagelig overvejelse.

Engelske betydningslån er vi vant til, fx når TVA gør kaserne til militærbarakker (efter barracks). Tyske orddannelser er sjældnere, men forekommer, fx i dannelsen (også fra TVA) asylantboliger.

"De har været 30 år på bagen", hed det i P3 13/11. Der mentes, at de havde været 30 år undervejs.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret