Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 65 Udtale
 

Udtale

af Jørn Lund, oktober 1991
af Jørn Lund, oktober 1991

En medarbejder spørger, hvordan efeserne skal udtales. Svar: Sæt tryk på anden stavelse. Der eksisterer en konkurrerende udtale med tryk på første stavelse. For resten har de fået telefax på Efesos.

En lytter foreslår, at DR udarbejder nogle udtaleregler til brug ved gengivelsen af grønlandske navne. Han finder den herskende praksis – eller rettere: den slingrende kurs – så ubehagelig, at han "krummer tæer". Forslaget er ikke dårligt.

En medarbejder har bemærket de imperialistiske stød i ord som færdsel, kørsel, varsel, tyrkisk, persisk mv. "Det regnedes for blot få år siden for rigtig dårlig sprogbrug". Medarbejderen har ret. Stødet er kommet ind med en ny generation og var i begyndelsen mest udbredt hos mennesker med lavere social status. Men nu findes udtalen med stød hos høj og lav i den yngre generation. Det kan nok så mange henstillinger ikke ændre på.

Der kan gives en lang fonetisk forklaring på, at stødet er trængt frem. Interesserede henvises til Brink og Lund: Dansk Rigsmål § 81.

Der er dansk tradition for at forsyne komponisten Schubert med stød, så han rimer på Hubert. Det er bedre tysk, men ringere dansk at udelade stødet (tv-oversigt 26/10).

I min ufrivilligt lange føljeton om medarbejdernes tilsyneladende livslange binding til papiret skal jeg ikke undlade at inddrage eksemplet give udtalt med hørbart, spidst v i en sammenhæng, hvor alle ville sige gi (TVA 26/9). Mon medarbejderen også siger goddag og godnat med hørbart blødt d?

En følge af manuskriptfikseringen er også betoningsfejl (trykfejl) af typen 'stod helt i traditionens tegn' med tryk på stod. Hvis man er fri af manuskriptet eller har forberedt sig godt på at læse det fornuftigt op, så vil man aldrig finde på at begå en fejl af den type, jf. i øvrigt 'han stod op' med tryk på stod – og samme udtryk uden tryk på ordet.

I en sammensat dannelse som økonomi- og skatteminister (TVA 4/10) skal første led udtales uden stød, altså rimende på thi, ikke på ti.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret


Disse artikler kunne måske også have interesse