Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 65 Kort
 

Kort

af Jørn Lund, oktober 1991
af Jørn Lund, oktober 1991

En sprogprofessor udtalte i et såkaldt talkshow med Poul Schlüter (TV 13/10), at sproget i åbningstalen ikke var særlig florissant. Vi kan også inden for min branche. Hvorfor sige blomstrende, når man kan sige florissant?

Jeg korsede mig under TVA 2/10. Ikke på grund af, at et indslag om en nedslidt sanger og mediefigur rummede ordene pik og nosser som et nedslidt forsøg på en fornyelse af nyhedsprosaen, men fordi det var placeret før et centralt indslag om den krig, der raser i Jugoslavien. I dette indslag blev to herrer omtalt; det viste sig at være to hære. Godt, man blev sprogforsker.

TVA 26/9 omtalte Ritt Bjerregaard som forhenværende udenrigsminister. Men det kan naturligvis diskuteres, om korrekt brug af titler kan kaldes et sprogligt anliggende.

"Set under én hat", sagde en medarbejder i TVA 8/10. Udtrykket er ikke heldigt, og det er klicheen set i bakspejlet heller ikke.

"Hvad kan du tilføje virksomheden?", spurgte en medarbejder i RA 2/10; han mente nok tilføre. De to udtryk forveksles ofte i øjeblikket.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret