Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 64 Klicheer
 

Klicheer

af Jørn Lund, september 1991
af Jørn Lund, september 1991

Høstudbyttet har også på dette område været over middel. Der tales fx i P1 sen eftermiddag alt for ofte om "den (hjemlige) politiske scene" (fx 4/9), undertiden nøjsomt varieret med "den politiske arena". Politikerne er derfor ikke sjældent reduceret til at være aktører.

" – åbne op for en større eksportkredit", hed det i RA 10/9, og flere gange har man talt om, at personer "får en fyreseddel". Til gengæld er der så at sige ingen afskedigelser længere.

" – set i bakspejlet" (TVA 8/9). Bruges umådeholdent. Men vendes blikket fremad, opstår der også tit en kliché: på sigt.

Ingen virksomheder lukker længere. Men en del må dreje nøglen om. Det er vel så en af grundene til de mange fyresedler.

Vender vi os fra sproglige klicheer til de billedlige, kan den forløbne måned også fremvise en hel del, fx TVA 8/9, der illustrerede en økonomisk problemstilling ved hjælp af et sceneri med en gruppe pokerspillende direktører; naturligvis havde de store cigarer i munden. Som seer kunne man godt føle sig undervurderet.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret


Disse artikler kunne måske også have interesse