Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 64 Generelt
 

Generelt

af Jørn Lund, september 1991
af Jørn Lund, september 1991

Det går godt med det nye oplæserkorps i Radioavisen; en enkelt er lidt for ivrig i tjenesten, og det kan virke, som om ordene skal følges til dørs, så de trænger helt ind i lytternes bevidsthed. Det viser sig ved, at alle vigtigere ord får et særligt tryk. Faren ved hyppige særbetoninger ligger i den udtryksmæssige devaluering. Når det hele er så vigtigt, er ingenting jo vigtigt.

Men vi er langt fra gamle dages nonchalance.

Sprogbrevet må aldrig blive opfattet som en gabestok, og da slet ikke nu, hvor det kommer uden for DR's egne mure. Det betyder, at vi kun undtagelsesvis anfører navne. Omkostningen er, at adressen ikke bliver præcis nok. Et eksempel: En dygtig radiomand, som i årevis har trængt til et kursus i oplæsning, kan nu undertiden høres i TVA – med samme meget uheldige tonebevægelser. Jeg vil ikke her anføre dato og gerningssted, men alligevel gøre opmærksom på, at den naturlige mundtlige fremstilling stadig har trange kår, med mindre redaktionerne selv spærrer ørerne op og stiller ind på talesprogets naturlige dynamik. Der er langt igen!

Opfindsomheden må ikke styre uden om det sproglige; det skete i et spændende indslag om elektronikbranchen (TVA 9/9), og det samme var sket dagen før, da en dygtig reporter i et indslag fra Østeuropa faldt tilbage i et tungt skriftsprog, der "ekspederedes" til lytterne på en næsten søvndyssende måde. Fortæl os, hvad der sker. Vi vil hverken have løs snak eller stiv prosa, men talt menneskesprog!

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret