Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 63 Mundtlig fremstilling
 

Mundtlig fremstilling

af Erik Hansen og Jørn Lund, august 1991
af Erik Hansen og Jørn Lund, august 1991

Mange TVA-reportere kunne trænge til et kursus i mundtlig fremstilling. Tv-mediet er ikke nyt længere, og der er ingen undskyldning for at overføre alle konventioner fra det skrevne sprog til det talte. Fremstillingsformen skal være helt anderledes, informationerne skal fordeles på en anden måde i talesprog, sætningerne skal skrues sammen, som man gør det, når man fortæller noget, man er optaget af.

Gør noget ved det. Få fat i de seere, der er ved at slippe indholdet og i stedet hæfter sig ved studieværtens nye briller eller vejrmagisterens kulørte sweater. Husk, at kommunikation i stigende grad er kamp, konkurrence om modtagerens opmærksomhed.

En af TV-Avisens mangeårige medarbejdere har vidst dette i årevis og indrettet sig derefter. Interesserede kan få oplyst hans navn.

Og lad os så blive fri for papirknitrende vendinger som "pengene hidrører fra..." (TVA 9.8.91).

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret