Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 63 Kort
 

Kort

af Erik Hansen og Jørn Lund, august 1991
af Erik Hansen og Jørn Lund, august 1991

Endnu en gang: "Årsagen skyldes en række uheldige omstændigheder" (TVA 9.8.91).

"Det blev fastslået at alle branddøre ikke lukkede" (TVA 8.7.91). Guvé hvad det betyder: at ikke alle lukkede, eller at ingen lukkede?

"Årsagen til de mange dødsfald blandt marsvin" (Nordj. Radio 18.7.91). Dødsfald er forbeholdt mennesker, og man kunne have sagt: "Årsagen til, at der dør så mange marsvin".

"Et trafikalsk inferno" (TVA 21.6.91) var jo nok en fejllæsning, men der var egentlig en ganske god effekt i at lade infernalsk smitte af på trafikal!

I disse år breder sig med uafvendelig kraft den uskik at bruge apostrof-s ved navne. Man ser det overalt: på skilte, i annoncer, i avisartikler, i danske stile, og nu også i DRåben, som i øvrigt har en meget høj ortografisk standard: Carsten Malmgreen's bisættelse, Per Storgaard's 25-års-jubilæum (nr. 31, 91). Men det er altså forkert. Om de ganske få tilfælde hvor apostrof-s er rigtigt, kan man læse i Retskrivningsordbogen § 6.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret