Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 63 Falske venner
 

Falske venner

af Erik Hansen og Jørn Lund, august 1991
af Erik Hansen og Jørn Lund, august 1991

"Et fællesskandinavisk granskningsudvalg" (TVA 8.7.91). Sprogbrugen er lige fællesskandinavisk nok: på dansk må det være undersøgelsesudvalg.

"Zoologiske haver skal bruges som centre for at rehabilitere dyrene" (P1 23.7.91). Det er muligt, at det engelske rehabilitate giver mening i denne sammenhæng, men rehabilitere betyder på dansk 'give æresoprejsning', så det duer ikke her. Også sætningen "Begivenhederne vil være overværet af repræsentanter for sejrsmagterne" (RA 22.6.91) emmer af at være oversat fra engelsk.

"158 mennesker blev dræbt [ved branden på Scandinavian Star]" (TVA 8.7.91). Ordet dræbe kan ikke bruges på samme måde som det engelske kill. Dræbe bruges om den lynhurtige død: Man kan blive dræbt af sin kone, ved at falde ned fra et stillads, af lynet, af en løve. Men man kan ikke blive dræbt ved en ildebrand, af sygdom, af pillemisbrug eller af stress. Her må det være eller omkomme. Man kan blive dræbt ved en trafikulykke, men ikke ved en drukneulykke!

"Der blev skudt hen over floden Danube" (RA 25.7.91). Ja, det går hurtigt, når krigstelegrammerne vælter ind, men man bør vide fra skolen, at den flod, der på engelsk hedder Danube, på dansk og andre sprog hedder Donau.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret