Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 62 Udtale
 

Udtale

af Erik Hansen, juni 1991
af Erik Hansen, juni 1991

"En omstændig fremgangsmåde" (P1 18.5.91) skulle have været omstændelig. Indædt skal rime på ædt, ikke på klædt (TVA 16.5.91). Trofæ har trykket på sidste stavelse, ligesom pygmæ (TVA 13.5.91). Præmjærminister (TVA 14.5.91) er stadig ikke den rette udtale af premierminster; det skal jo være præmjéminister.

Og så hedder det en kollega med stenhårdt g; det er ikke godt med afsmitning fra kolleger (TVA 14.5.91), som kan udtales med "blødt g". "...punkter diamentralt modsatte hinanden" (TV-FAKTA 20.5.91); det hedder diameter og derfor også diametral. Passagerer må være et meget svært ord at udtale; det skal helst ikke være passasérer (TVA 29.5.91), men passasjérer.

"Norden for lands lov" (Progr.læsn. 31.5.91): norden blev udtalt med stød, så det rimede på snoren eller jorden; men den rigtige udtale i forbindelsen norden for er uden stød: norden skal rime på sporen eller furoren.

I en omtale af SAS' fremtid (RA 5.6.91) nævntes årstallet en og halvføms, og der blev anstillet betragtninger om hvordan det ville gå SAS i løbet af halvfømserne. Det er ikke første gang jeg har hørt udtalerne fømogtredve, fømten, føm hundrede osv., men det var første gang i DR. Skulle vi ikke prøve om vi kan forhale udviklingen lidt?

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret