Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 62 Udenlandsk
 

Udenlandsk

af Erik Hansen, juni 1991
af Erik Hansen, juni 1991

"Karl Otto Pöhl, direktør for Deutsches Bundesbank" (TVA 16.5.91). Skulle have været Deutsche Bundesbank. Når man er svag i tysk grammatik, havde det været en god idé at sige Den Tyske Forbundsbank.

Den 18. maj spillede man i morgenkoncerten et værk som i programslæsningen lige forud omtaltes som Michael Haydns tjimsi-messe. Det drejede sig nu ikke om et sensationelt nyfund af et gammelt partitur, men om den sædvanlige deperate griben til engelsk når man ser et ord man ikke kender. Det var såmænd Chiemsee, et stednavn i Bayern. Det udtales på tysk: kiimsee, med langt i og langt e.

Man kan selvfølgelig ikke forlange af nogen, selv ikke af DR-folk, at de skal kende alle sprog og alle verdens navne. Men det må høre med til jobbet at oparbejde en vis skepsis og mistænksomhed over for hvad man ved, og så benytte et opslagsværk. Det havde været nemt i dette tilfælde. – Men ret skal være ret: Michael blev ikke udtalt på engelsk.

"Pakistans præsident siger at Indien har mistet en distingveret leder" (RA 23.5.91). Det engelske distinguished betyder her 'fremragende'; den danske betydning af distingveret, nemlig 'fornem', 'stilfuld', findes også på engelsk, men det var ikke meningen i denne forbindelse. "Det familiære drama har rystet inderne" (RA 22.5.91). Skulle have været familiedramaet el.lign.; familiær betyder på dansk 'fortrolig', evt. 'lidt for fortrolig og påtrængende'.

Og så var der den norske forfatter kiilland (Progr.læsn. 5.6.91). Det viste sig såmænd at være Alexander Kielland (1849 – 1906) det drejede sig om. Den norske udtale er noget i retning af tjælland, med stumt d. Men navnet er i den grad indgået i dansk kulturtradition at vi udtaler det enten kælland eller kjælland.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret