Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 62 Ministerpræsident
 

Ministerpræsident

af Erik Hansen, juni 1991
af Erik Hansen, juni 1991

Mine kommentarer til brugen af ordet ministerpræsident i forrige Sprogbrev har givet et par reaktioner fra Radioavisen.

Det drejer sig altså om regeringschefen, "overministeren". Nyheds- og aktualitetsafdelingen oplyser at den har en gammel og meget fast tradition for at bruge statsminister når det drejer sig om Norden, premierminister når det er Storbritannien og tidligere britiske kolonier, fx New Zealand; og ministerpræsident om resten, fx Polen og Portugal.

Jeg har i de seneste uger spurgt de fleste jeg har været i nærheden af om de kender disse ord. Min erfaring er at alle ved hvad en statsminister er, og man ved også at en premierminister er det samme. Derimod er der ikke mange der forbinder noget rigtigt med ordet ministerpræsident.

Det er meget upraktisk at vi har tre forskellige betegnelser for samme embede og funktion, men jeg bøjer mig for Radioavisens traditioner og foreslår at man følger denne løsning overalt. Det kan fx ikke være nødvendigt med konseilspræsident – det er forvirrende nok endda.

Og tænk altså på at de fleste sandsynligvis ikke er klar over at ministerpræsident er det samme som statsminister. Der er brug for et diskret tip nu og da.

Parlamenterne betegner vi, uden dog at være konsekvente, nogenlunde i overensstemmelse med de enkelte stater: Folketinget, Riksdagen, Stortinget, Altinget, Parlamentet, Nationalforsamlingen, Knesset osv. Men det er noget andet, for her har vi at gøre med navne.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret