Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 62 Kort
 

Kort

af Erik Hansen, juni 1991
af Erik Hansen, juni 1991

"Hermed sættes det foreløbig seneste punktum for forhandlingerne" (RA 14.5.91). Der var den igen: DR forsøger at gennemføre, fornuftigt og næsten som den eneste institution i landet, en skelnen mellem den seneste, dvs. den sidste indtil videre, og den sidste, dvs. den sidste overhovedet. Men hvis det bare betyder at man siger seneste hvor andre siger sidste, så er der jo ikke opnået noget.

"10.000 mennesker protesterede mod enevældet" (TVA 12.5.91.). Min gæst for op af stolen: "Ved de nu heller ikke at det hedder enevælden, det blir da osse..." Vi har papirvældet, professorvældet, præstevældet, gangstervældet, pampervældet osv., altsammen intetkøn, så der er ikke noget mærkeligt ved at det danske folk efterhånden fandt enevældet ganske naturligt. Men der er altså stadig dem der bliver balstyrige over det – også selvom Retskrivningsordbogen siger god for enevældet.

Udtrykket lytte på noget har jeg hidtil anset for krukkeri eller hjælpeløs svenskpåvirkning. Men så hørte jeg i P1's programlæsning (19.5.91): "Det er så hvad De kan lytte på her i Program 1. Og vi kan lige nå at lytte til ugens fugl..." Er det mon en spirende sproglig nyhed? Vil vore efterkommere lytte på noget menneskeskabt, fx musik og tale, men lytte til fuglesang, bølgeslag, stormens brag? Man kan aldrig vide ...

"Ifølge kontoret er resultatet 70 gange dårligere end i Japan" (RA 26.5.91). Uden tvivl en korrekt og vigtig oplysning, men meget sært udtrykt. Hvad vil det egentlig sige at noget er 70 gange dårligere end noget andet? Så hellere, som i TVA 26.5.91: "Til sammenligning får japanerne 70 gange mere ud af deres forskning."

"Skolerne skal afsætte flere timer til danskundervisning for at imødekomme den stigende analfabetisme" (RA 11.6.91). Skulle naturligvis have været imødegå. Man imødegår argumenter, forurening, dårlig hygiejne osv., og det betyder 'hindre, begrænse, afværge'. Imødekomme betyder nærmest det modsatte, nemlig 'fremme, opfylde, gå med til': man kan imødekomme et ønske, fonden har imødekommet min ansøgning, og vi kan ikke imødekomme dette urimelige krav; og man kan have et imødekommende væsen eller give et imødekommende svar. At imødekomme analfabetismen er således at hjælpe til med rigtig at sætte skub i den.

Jo, det ser faktisk ud til at der er brug for flere dansktimer...

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret