Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 62 En personsag
 

En personsag

af Erik Hansen, juni 1991
af Erik Hansen, juni 1991

Det kontor på Københavns Hovedbanegård som på dansk hedder Depotet for Fundne Sager hedder sammesteds på engelsk Kontoret for Tabte Sager (Lost Property Office); det skib som vi kalder Malmøbåden, kalder vi københavnerbåden hvis vi står ovre i Malmø – og Morgenstjernen og Aftenstjernen er præcis samme himmellegeme. Det hele kommer an på perspektivet.

Sådan også med mennesker. Man kan have brug for at omtale dem efter egenskaber eller funktioner som særlig skal fremhæves i en bestemt forbindelse. Et medmenneske som er genstand for undervisning, kaldes en elev; et medmenneske der er køber, betegnes som en kunde; og et medmenneske der lader sig transportere, omtaler vi som en passager.

På den måde kan vi så at sige reducere hinanden til nogle få relevante træk og funktioner: patient, læser, censor, debitor, forbipasserende, rekvirent osv. Forleden dag blev jeg i banken reduceret til endossenten, dvs. den der har skrevet sit navn bag på en check. Det var det eneste ved mig som optog dem i banken, de interesserede sig ikke for mig som menneske!

Et af de mest reducerende udtryk er person. Omtaler man mennesker som personer, er det i reglen fordi kun antallet har interesse, og det kan være særdeles praktisk: en elevator med plads til højst 8 personer, portionen er tilstrækkelig til 4 personer, 3 personer blev anholdt i forbindelse med demonstrationen.

Men jeg synes han har ret, den DR-medarbejder, som gør opmærksom på at vi har en tilbøjelighed til at bruge person i meddelelser, hvor det burde være mennesker. De der omkommer ved jordskælvskatastrofer, kommer til skade i trafikken eller rammes af luftvejssygdomme, det er ikke personer, men mennesker.

Person er et udpræget overbetjentord, rapportsprog, og når vi interesserer os for andet end tal og statistik, så hedder det mennesker.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret