Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 61 Kun løs er al fremmed tale
 

Kun løs er al fremmed tale

af Erik Hansen, maj 1991
af Erik Hansen, maj 1991

Også i denne måned har fremmede sprog haft uheldig indflydelse på formuleringer i DR.

"Sådan flygtede en bankrøver efter at have røvet en bank" (TVA 12.4.91). Sådan bruges det engelske udsagnsord rob, men dansk røve betyder 'stikke af med noget som man har truet sig til'. Fyren røvede altså nogle penge, og banken, den plyndrede han. Men der er næppe noget at gøre; røve er i fuld gang med at skifte betydning, og det er i dette tilfælde ingen fordel.

"Ministerpræsidenten (i Slovakiet)" (TVA 14.4.91). Der ligger nok et tysk telegram bag. Ministerpräsident betyder 'statsminister' og bør oversættes sådan. Det er nok også tysk der griner igennem i "En gennemsnitsalbaner tjener 400 kr. i måneden" (P1 6.5.91); im Monat hedder på dansk om måneden.

"De såkaldte betjente patruljerer gaderne" (TVA 24.4.91). Her er det igen engelsk der forstyrrer (patrol). På dansk afpatruljerer man gaderne eller man patruljerer på gaderne.

Det er nok tvivlsomt om man i en udsendelse om Sverige (P1 7.5.91) uden videre forklaring kan tale om det svenske folkehjem og om folkehjemsideologien derovre. Ordet giver formentlig associationer i den rigtige retning, men det sikreste ville være at forklare lytterne at folkhem betyder 'velfærdsstat', og at ordet er et specielt socialdemokratisk kælenavn for et samfund af den art.

"Mennesket har krav på et sted hvor hun er fri for de rette linjer" (samme uds.). Det er også lidt for svensk. På svensk er människa hunkøn, rent grammatisk, og derfor hedder det människan...hon. Det skal oversættes til mennesket...det.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret