Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 61 God opførsel
 

God opførsel

af Erik Hansen, maj 1991
af Erik Hansen, maj 1991

I en udsendelse om teater (P1 24.4.91) blev der den ene gang efter den anden talt om opførsel af teaterstykker: "Det er den bedste opførsel jeg endnu har set af det stykke".

Det burde have været opførelse. For opførsel betyder 'optræden' eller 'adfærd': "Han blev løsladt efter 2 ½ år på grund af god opførsel". Men altså: "Det er den ringeste opførelse af Hamlet jeg har set".

Der er andre ord der skifter mellem endelserne -else og -sel sådan at der er en betydningsforskel.

Indførsel betyder 'import': indførsel af levende husdyr; indførelse betyder derimod det at begynde med noget: indførelsen af kildeskatten.

Udførsel er 'eksport': udførsel af industrivarer; udførelse er det at gøre noget: udførelsen af Carl Nielsens strygekvartet var perfekt.

Gennemførsel betyder 'transit', 'det at føre noget igennem': gennemførselstold, gennemførslen af en vej tværs over Vestamager; gennemførelse er det at fuldføre noget: gennemførelsen af studiet tog 5 år for ham.

Taler man om bortførelse, drejer det sig om kidnapning; mens bortførsel bruges om at fjerne ting: bortførsel af kemisk affald.

Endelig er der anførelse og anførsel. Det sidste betyder 'lederskab': under Jensens anførsel skal det nok gå. Men anførelse betyder det at sige eller nævne noget: anførelse af nøjagtig adresse nederst på siden. Derfor hedder det også anførelsestegn, men med anførselstegn som en ikke helt logisk sideform.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret