Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 60 Udtale
 

Udtale

af Erik Hansen, april 1991
af Erik Hansen, april 1991

Navnet på den sovjetiske republik Ukraine blev udtalt på to måder i samme TV-avis (17.3.91), nemlig som ukrajne og som ukra-ine. Det er upraktisk. Lad os holde os til ukra-ine. Det er den mest udbredte og også den der svarer bedst til russisk.

I TV-FIK 6.4.91 hørte vi udtalen fasterlavn – ikke hos et medvirkende barn, men hos en midaldrende og dannet DR-medarbejder. Det var en overraskelse. Men altså, det staves fastelavn og udtales derefter!

Eskadrille skal ikke rime på promille (TVA 2.4.91); ordet hører til dem der udtales med -lje, ligesom vanille, flotille, kvadrille, reveille og nogle få andre, men meget sjældent brugte ord. Udtale med -ij har ratatouille, cedille, braille og et par stykker til, men resten udtales med -ille, og det gælder uanset om ordene er franske eller ej: vaudeville, bacille, kochenille, promille osv.

BemærkBemærk
Dette er en ældre artikel som indeholder oplysninger der ikke længere er i overensstemmelse med gældende retskrivning! Med Retskrivningsordbogen fra 2001 er creme eneste korrekte form.

"En flaske creme" kan også skrives kreme, men man kan ikke anbefale udtalen kreme (TVA 4.4.91); det bør være kræm. Og kritiker skal udtales som om det blev stavet med to t'er, altså ikke med langt i (kriitiker, P1 8.4.91); det samme gælder politiker. Udtalerne er altså krittiker og polittiker.

Kvasarer er astronomiske fænomener, en slags stjerner. I manuskriptet P1 7.4.91 har det nok været stavet quasarer, for udtalen blev kwæisarer efter princippet "hvis du ikke kender et ord, så udtal det for en sikkerheds skyld på engelsk". Det rigtige er kvasár(er).

Såmænd udtales af mange yngre såmænt (P1 8.4.91), og det skal nok vise sig at være ordets fremtid. Alligevel vil jeg indtil videre anbefale såmænd, rimende på svend eller tænd. Ordet er resterne af en middelalderlig katolsk ed: "Så hjælpe mig Gud og hans hellige mænd". De hellige mænd er helgenerne. Udtrykket har været lige langt nok til at bande med i en ophidset situation, så man har rationaliseret og forkortet det.

Der er ikke så lidt bevaringsværdig kulturhistorie i såmænd.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret