Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 60 Svære ord
 

Svære ord

af Erik Hansen, april 1991
af Erik Hansen, april 1991

"...alle de ting vi har haft i pipe-linen i lang tid", sagde den interviewede (P1 22.3.91). Denne krukkede og uforståelige formulering burde have været anholdt af intervieweren. Efterhånden fremgik det af sammenhængen at have i pipe-linen må betyde 'have undervejs'.

"Vi har ændret standpunkt fordi vi er pragmatikere" (TVA 11.4.91). Her forklarede oplæseren hvad pragmatiker betyder. Godt!

Hvor mange ved mon hvad der forstås ved animation i forbindelse med tegnefilm? Burde have været forklaret (TV-FIK 7.4.91).

I TVA 10.4.91 var der en dame der gang på gang forsikrede at hun lagde vægt på autentitet. "Hvad er det?" spurgte intervieweren. Og damen forklarede at autentitet, det er det virkelige, ikke noget opdigtet. Det må jo have været autenticitet hun mente, men intervieweren var taktfuld nok til ikke at belære hende!

"Lyder det ikke en smule spagfærdigt," skriver en DR-medarbejder, "når TV-avisen kalder et færgeuheld for et sammenstød? Der er da mere malm i ordet kollision – det er jo ikke to indkøbsvogne som tørner i Bilka." Jo, jeg kan godt gå med til at der er mere katastrofe i kollision. Til gengæld forstår alle ordet sammenstød.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret