Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 60 Kort
 

Kort

af Erik Hansen, april 1991
af Erik Hansen, april 1991
BemærkBemærk
Dette er en ældre artikel som indeholder oplysninger der ikke længere er i overensstemmelse med gældende retskrivning!

"For alle amter og kommuner er det en bagdel" (TVA 7.4.91). Det modsatte af fordel er en ulempe. I alvorlige sammenhænge må vi nogen tid endnu regne bagdel i samme betydning for uheldigt. Og som vittighed er ordet ret udslidt.

"Det er [på grund af meget store dialektforskelle] de færreste kurdere der kan tale med hinanden" (TVA 9.4.91). Det var dog en forkludret udtryksmåde, et grammatisk færdselsuheld, så at sige.

"Andet akt på det Kongelige Teater" (TVA 18.3.91): "Et nyt akt blev i dag opført i Folketinget" (TVA 25.3.91). Det bør stadig være en akt, anden akt, den sidste akt osv.

"Der har været tre grænseovertrædelser" (RA 29.3.91). Man kan overtræde et forbud, en regel eller en lov. En grænse overskrider man. Altså grænseoverskridelser.

"... de regeringstro tropper har draget sin sidste ånde" (RA 31.3.91). Nejda: deres sidste ånde.

"Strejkebølgen i Sovjet spreder sig" (TVA 9.4.91). Fortsættelsen viste nu at strejkebølgen tværtimod bredte sig. Sommetider betyder sprede og brede det samme. Man kan fx udsprede eller udbrede et rygte, og om et rygte udspreder eller udbreder sig, kan være det samme. Men når skyerne breder sig, så sker der lige det modsatte af hvad der sker når de spreder sig.

"1500 danske soldater skal deltage i styrken" (RA 10.4.91). Man deltager i aktiviteter: kamp, møde, forhandling, arbejde, fest, slagsmål osv. En styrke er ikke en aktivitet. Soldaterne kan fx indgå i styrken, men deltage i bevogtningen.

"Ministeren vil møde fordomsfri, når forhandlingerne om, hvordan børnefamiliernes situation kan lettes, indledes" (RA 21.3.91). Formuleringen minder lidt om stilemnet "Holder ordsproget 'Krukken går så længe til vands, at den kommer hankeløs hjem' stik?".

"Det er tyske Andreas Schmidt der har titelrollen" (P1 23.3.91). Forbindelser som yndige Pernille Suensen, svenske Hasse Blom, 12-årige Yvonne Strøm, rødhårede Susanne har hidtil været forbeholdt sproget i pop- og sportsverdenen. Lad dem beholde dem lidt endnu.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret