Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 59 Hvad er en student egentlig?
 

Hvad er en student egentlig?

af Erik Hansen, marts 1991
af Erik Hansen, marts 1991

Der er en del gange blevet meldt om uroligheder i Beograd, hvorved jugoslaviske studenter har været aktive (fx RA 11.3.91). Havde det nu været i Ålborg der havde været optøjer, ville man have kaldt dem studerende.

Studenter er nemlig noget man kun har i udlandet. Ligesom bønder – de findes ikke hos os, her er de landmænd. Der er heller ingen floder i Norden, kun elve og åer. Paladser må man også til udlandet efter, her er det slotte; det virker sært naturstridigt når en engelsksproget turistbrochure fra Roskilde omtaler Bispegården som the Bishop's Palace!

Inden for den sidste snes år er ordet student næsten helt blevet afløst af studerende – når det altså drejer sig om danske forhold. Ordet har den fordel og ulempe at det betegner alle under videregående boglig uddannelse, ikke kun universitetsstuderende. Men det er stadigvæk nødvendigt at bruge student i sammensætninger: studenterboglade, studenterpolitiker, studenterråd osv. Ellers bruges student næsten kun om en der har bestået studentereksamen, uanset om og hvordan han uddanner sig videre.

Kunne man styre sproget – og det kan man ikke – skulle man dekretere at en student er en universitetsstuderende, altså en speciel gruppe af de studerende – og det skulle gælde for både indland og udland.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret