Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 59 Forkortelser
 

Forkortelser

af Erik Hansen, marts 1991
af Erik Hansen, marts 1991

Tekst-tv har en høj ortografisk standard. Der er meget langt mellem stavefejlene, hvis man fx sammenligner med dagspressen, og selv kommaerne står næsten altid hvor de skal stå.

Men en gennembladning 17.3.91 viste at der er fejl og inkonsekvenser i forkortelserne. Det ser nemlig ud til at man på tekst-tv har en idé om ikke at bruge forkortelsespunktum. Man skriver som regel bl a, ca, kr, spsk, min, pct osv., men ikke konsekvent, for man ser også ca., min., kg. og kl., som står for både 'klokken' og 'klasse'.

Hovedreglen er at der skal bruges forkortelsespunktum ved forkortelser: bl.a., ca., kr., spsk., pct., stk., bdt., dvs. etc. Dog skal der ikke forkortelsestegn ved metersystemets forkortelser: g, l, km, kg, cm, hl.

De fleste af de forkortelser man har brug for i det daglige, kan man finde i Retskrivningsordbogen. Men forkortelserne har også deres egen retskrivningsordbog, udgivet af Dansk Sprognævn: "Forkortelser i hverdagen" – en handig lille ordbog som går fra uforkortet til forkortet og omvendt.

Statsinstitutioner er forpligtede til at følge landets officielle retskrivning!

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret