Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 59 Et bysbarn
 

Et bysbarn

af Erik Hansen, marts 1991
af Erik Hansen, marts 1991

Både i det trykte program og i programlæsningen P1 11.3.91 fik vi at vide at i en udsendelse om Nakskov ville "bysbarnet P.W. Sørensen fortælle om torvet, som det så ud engang".

Sådan skal man ikke bruge ordet bysbarn. Man kan sige at "Sørensen og Andersen er bysbørn", og det vil sige at de stammer fra samme by eller bor i samme by. Og dette betyder præcis det samme som "Sørensen er Andersens bysbarn", eller "Sørensen er bysbarn til Andersen".

Bysbarn bruges altså på samme måde som fx ægtefælle, pendant eller datter: Det skal fremgå af sammenhængen hvem Ole er ægtefælle til, hvad en dims er pendant til og hvem Lise er datter af. Faktisk er alle kvinder døtre, men kun i bestemte sammenhænge giver det mening at betegne dem sådan.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret