Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 58 Kort
 

Kort

af Erik Hansen, februar 1991
af Erik Hansen, februar 1991

"SAS har været igennem indtil flere sparerunder" (RA 25.1.91). Forslag til nytårsforsæt – det kan lige nås endnu: For fremtiden vil jeg aldrig mere sige indtil flere.

Mayonaise stod der i en tv-tekstning (27.1.91). Ja, det er et svært ord, men det skal altså med to n'er. Samme dag og sted så man den fornuftige og korte stavemåde resurse. Kan anbefales.

"USA's præsident har i dag snakket med Israels præsident" (TVA 19.1.91). Samtalens emner har uden tvivl været så alvorlige at tale med havde været det rigtige.

"Der skal bruges et tocifret milliardbeløb på forureningsbekæmpelsen " (RA 1.1.91). Hvis tocifret betyder et tal fra 10 til 99 og trecifret (RA 13.2.91) noget mellem 100 og 999, er det så upræcist at den slags talangivelser egentlig er ganske intetsigende. Men det kan selvfølgelig også være en pointe.

"De private vil have mere i lønposen" (TVA 6.2.91). Der skal tales en del om overenskomster her i foråret. Kunne vi ikke slippe for klicheen lønpose eller lønningspose? Det er ikke morsomt eller kvikt mere.

"Svulstige og bombastige erklæringer" (RA 17.1.91). Det skulle have været bombastiske.

"Danmark har været et kongerige siden arilds tid – eller i al fald deromkring" (P1 11.2.91). Fra arilds tid betyder såmænd ikke andet end 'for meget længe siden', så der er ikke grund til at tage forbehold mht. præcisionen.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret