Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 57 Udtaleordbogen
 

Udtaleordbogen

af Jørn Lund, januar 1991
af Jørn Lund, januar 1991

Der er netop udsendt en stor, grøn ordbog med oplysninger om ikke-dialektal dansk udtale, altså de udtaleformer, ca. 95 procent af den danske befolkning betjener sig af. Den er blevet til på initiativ af Statens Humanistiske Forskningsråd, og lad det være sagt med det samme, at forfatteren af dette sprogbrev er en af de to hovedredaktører, og at han ikke modtager honorar for salget af ordbogen. Jeg vil derfor tillade mig at henvise til den, ligesom jeg tidligere har henvist til 'Dansk Udtale'. Den hedder som anført 'Den Store Danske Udtaleordbog', den er udsendt af Munksgaards Forlag, og den er på knap 1700 tospaltede sider.

Det kræver ½ til 1 time at blive god til at bruge ordbogen. Lydskriften er fintmærkende, og det skal den være, hvis man vil have de mange nuancer i dansk med. Og så skal man vænne sig til, at der ofte er meget langt fra skriftbilledet til udtalen. Man må frigøre sig fra skriftens spændetrøje og forlade sig på øret.

Første udtale er forsynet med et D. Den angiver den almindeligste distinkte rigsmålsudtale hos en person, der hverken er gammel eller ung. Herefter følger der en lidt mindre distinkt, mere dagligdags udtaleform, og siden følger eventuelle varianter, der afspejler regional og social baggrund. Aldersvariationen får man ofte oplysning om ved at følge de nummerhenvisninger, som en del af udtalevarianterne er forsynet med. Der er en kort brugervejledning på ordbogens første sider.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret


Disse artikler kunne måske også have interesse