Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 57 Tonen
 

Tonen

af Jørn Lund, januar 1991
af Jørn Lund, januar 1991

Nyhedsformidlere sender ikke kun ord ud i æteren. Ordene er båret på en tone, en sætningsmelodi, der også tilkendegiver den talendes opfattelse af situationen. Meget afhænger naturligvis af de nyheder, der viderebringes. Rapporterer man fra en slagmark, bliver tonen anderledes, end hvis det drejer sig om modtagelsen af et fremmed statsoverhoved. Men meget afhænger også af medarbejderens personlighed og stil.

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at nogle studieværter kan indramme nyhederne på en måde, der gør dem til lettere, mere stilfærdige begivenheder, end andre værter. Det er ikke kun et redigeringsspørgsmål eller et spørgsmål om manuskriptets tekst. Nogle står på en åndelig ølkasse eller råber nyhederne fra tagene. Det meste af det, der formidles, kan få tildelt den psykiske undertekst "Det er fandeme barske sager, dette her", mens andre forsyner tilsvarende nyheder med underteksten "Ja, ja, det hele går nu nok alligevel."

Sprogbrevet må holde sig på sprogets overflade, men skal ikke fortie, at der er lag nedenunder. Og vi skal tilråde, at man veksler mellem kursiv og ordinær, så man ikke devaluerer budskabet ved at tilkendegive, at alt er lige vigtigt.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret