Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 57 Kort
 

Kort

af Jørn Lund, januar 1991
af Jørn Lund, januar 1991

Den nye danske udtale af navnet på benzin- og olieselskabet Q8 er "kju æjt" (berigtelse af oplysning i forrige sprogbrev).

Det hedder stadig ikke aktion, når der holdes auktion (TVA 6/1), selv om den interviewede og studieværten tilsyneladende var enige om det.

I forrige sprogbrev hævdede jeg, at der ikke er noget ord, der hedder "enddog". Det fastholder jeg, selv om en god og kritisk læser fra TV-P har sendt mig en Kingo-salme med to eksempler på "enddog". Det glæder mig, at gamle Kingo på den måde finder vej til den hæsblæsende sproglige virkelighed i DR, men som argument for ordets brugbarhed tæller han dog ikke meget. Allerede på Holbergs tid var det ved at være forældet, mest brugeligt i religiøse sammenhænge og ofte i andre forbindelser end det endog, I har at bruge i dag.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret