Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 56 Kort
 

Kort

af Jørn Lund, december 1990
af Jørn Lund, december 1990

"USA er dødsensalvorlig". (TVA 16/11). Et ikke uforståeligt, men noget klodset udtryk for den kendsgerning, at USA's regering ser på sagen med stor alvor.

I RA 12/12 blev ordet infrastruktur brugt uden forklaring. Mindre end hver tiende lytter forstår betydningen.

Der er ikke noget ord, der hedder "enddog" (P3 6/12). Der er et, der hedder endog.

"De vækkede sine lærere og professorer". Selv om indslaget drejede sig om svenske lucia-skikke, skal der her henvises med deres. Sætningens grundled er 3. person flertal.

"Når Sverige kommer i EF", lød det i TVA 10/12, altså før et flertal i rigsdagen havde besluttet at indlede forhandlinger om optagelse i EF (som svenskerne kalder EG). Det er ikke acceptabelt at sige eller skrive når, så længe der ikke foreligger noget konkret. Men ikke så sjældent har man i de senere års danske dækning af det europæiske stof uden videre talt, som om det kun var et spørgsmål om tid, før Norge og Sverige blev medlemmer af EF. Det går vel også i den retning, men principielt skal man ikke tale om kendsgerninger, før de foreligger. Det kan heller ikke nægtes, at ofte fremsatte påstande om en forventet udvikling ("udviklingen vil vise", "trenden er" osv.) kan påvirke opinionen.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret