Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 55 Udtale
 

Udtale

af Jørn Lund, november 1990
af Jørn Lund, november 1990

Måske er det et luksusproblem at slå ned på den kendsgerning, at ordet luksus blev sagt med to lukkede uer i TVA 28/10.

Demonstrativt skal ikke have tryk på første stavelse, selv om ordet skal sendes over Atlanten (TVA 13/10).

Psykisk skal (ligesom typisk) helst have kort y: "sykkisk" og "typpisk" (TVA 16/10).

Storebæltstunnellen fik rigtigt sit hovedtryk på første stavelse (TVA 16/ 10), men bitryk (som også fremhæver) blev lagt på "NEL", ikke på "TUN".

Det hedder ikke "oponion", men opinion (TVA 5/11 ).

Det hedder heller ikke 'sonens overflade', men 'solens'. I et langt indslag brugte en medarbejder ordet mange gange, altid med den uhensigtsmæssige udtale. Tag et l-kursus hos nærmeste fonetiker: "solen, skolen, bilen, Polen" osv.

Sig engang 'Jordens nord- og sydpol'. Ikke sandt? 'Nord' mister i forbindelsen sit stød, rimer på mor, ikke på mord. Kun skødesløse oplæsere (er 'skødesløs' ikke et dejligt ord?) ignore-rer dette (TVA 5/11 ).

En medarbejder skriver, at det i forbindelse med uddelingen af årets sprogpris blev oplyst, at "Ole Meisner er blevet tildelt årets sprogpris". Det er bedre at sige, at han har fået tildelt sprogprisen, eller at han simpelt hen har fået den.

Teater og tater udtales ikke på samme måde. Navnlig teatermedarbejdere bør være opmærksomme på det.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret