Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 55 Overgangsproblemer
 

Overgangsproblemer

af Jørn Lund, november 1990
af Jørn Lund, november 1990

Det er et vilkår for nyhedsoplæsere og oplæsere af programoversigter, at de skal fremlægge stof, der kun sjældent har en indre sammenhæng. For at skabe i det mindste en fornemmelse af sammenhæng kan det – også af hensyn til den sproglige variation – være fristende at bygge bro, selv hvor fundamentet er skrøbeligt.

Hvad har Tordenskjold og Tjernobyl til fælles (bortset fra nogle bogstaver)? Er det noget eksplosivt? Nej, faktisk kan disse emner kun ved en sproglig kolbøtte bringes i forbindelse med hinanden. I TVA 28/10 gik vi fra Tordenskjolds 300-årsjubilæum til "en anden slags jubilæum", nemlig den uhørt runde talangivelse 4½ år. Så lang tid var der gået siden ulykken i Tjernobyl.

Udsøgt? Nej, søgt!

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret