Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 55 Nyheder på vers
 

Nyheder på vers

af Jørn Lund, november 1990
af Jørn Lund, november 1990

Da Adam Oehlenschläger (kendt fra Idrætsparken) levede, var det så enkelt med vokalerne: 'bredt' rimede på 'fedt', 'bræt' på 'ædt' og 'brat' på 'nat'. Sådan set kan ordene stadig bruges som rimpar, men det skyldes, at rimtraditionerne er stærkere end lydudviklingerne. Og da nyhedsformidlingen ikke længere er på vers som i den første danske avis 'Den danske Mercurius' (1666), men afvikles i prosa på rigsmål eller rigsmålsnært sprog, er vi nødt til at pege på visse problemer.

Mange unge har sammenfald af 'bræt' og 'brat' (og tilsvarende ord). Det kan virke distraherende på andre. Men det kan også være distraherende, hvis man af lutter iver efter ikke at bruge ra-udtalen bruger , hvor der rettelig skal være ra. Sprogfolk kalder den slags hyperkorrektioner, eller overkorrekthedsfejl.

Men altså: Der skal siges ra i 'terrasse', 'skraldemand', 'grankvist' – og også i gengivelsen af forfatteren Jørgen Gustava Brandts efternavn. Tre gange blev han under foromtalen af et program kaldt "brændt" (6/11).

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret


Disse artikler kunne måske også have interesse