Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 55 Den glade vandringsmand
 

Den glade vandringsmand

af Jørn Lund, november 1990
af Jørn Lund, november 1990

Nej, tværtimod. Når TVA 5/11 som en af dagens væsentligste nyheder i oversigten fortæller, at "forhenværende statsminister Anker Jørgensen gik i dag rundt i Ammans gader", så danner vi ikke alene et forestillingsbillede, vi trækker også lidt på smilebåndet. Det kan vist ikke være meningen; man kan mene, hvad man vil om ekspeditionen, men anvendelsen af den citerede sætning sporer (sikkert mod hensigten) seeren ind på en lidt overlegen fortolkning: Ha, de ville ikke engang lukke lille Anker ind, han må flakke om (endda uden sort herrecykel) på gader og stræder.

Jeg vil ingenlunde påstå, at dækningen af sagen som helhed har været ensidig, men lige præcis en sproglig indgang som den valgte er problematisk.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret