Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 54 Sprogprisen
 

Sprogprisen

af Jørn Lund, oktober 1990
af Jørn Lund, oktober 1990

Mange har gjort sig fortjent til Danmarks Radios sprogpris, og ikke så få af dem er blevet foreslået.

Meningen med prisen er selvfølgelig at fremme den sproglige omhu ved at understrege det gode eksempel; Sprogbrevet kommer omvendt let til at handle om fejl og mangler. Men en del af den varme og sympati, der dybest set er drivkraften bag redaktørernes utrættelige virksomhed, finder udtryk under forhandlingerne om denne pris, i hvis bedømmelseskomite de begge har sæde.

Første modtager af Danmarks Radios sprogpris var Ole Emil Riisager, der fik den for sin fremragende nyhedsoplæsning. Året efter blev Frode Kristoffersen hædret som fortæller og formidler, og i 1989 fik Lis M. Frederiksen DR's anerkendelse for sin funktion som studievært.

I år går prisen til Ole Meisner, der i en årrække har været redaktør af Radioavisens morgenudsendelser. Han er en dygtig oplæser, men han får prisen for sin kvalificerede virksomhed som ankermand for disse meget aflyttede nyhedsudsendelser. Ole Meisner ejer evnen til at kombinere sproglig prægnans og koncentration med en venlig saglighed, der skaber atmosfære i studiet. Lytterne føler sig velinformerede og trygge under hans værtskab.

Ole Meisners professionalisme viser sig dels i sammenkædningen af de forskellige indslag, dels i hans virksomhed som interviewer – eller støtteinterviewer for mindre erfarne kolleger. Den interviewede slipper ikke af sted med en sludder for en sladder, men føler sig på den anden side altid fair behandlet. Teknikken er direkte, men ikke revolverjournalistisk.

Fremstillingsformen er præget af et lykkeligt samspil mellem mundtlige og skriftlige kvaliteter. Skriftsprogets velordnede struktur kombineres med mundtlighedens umiddelbare tilgængelighed og appel. Ole Meisner er ikke 'engageret' i banal forstand, han er nærværende.

Megen nyhedsformidling er tung, skriftlig og præget af telegrammernes sproglige monotoni. DR kan nå meget længere, blandt andet ved at satse på den form for mundtlighed, som Ole Meisner behersker.

Vi er et par millioner danskere, der kan synes, det er surt at skulle i gang tidligt om morgenen. Men Ole Meisner giver os straks fornemmelsen af, at der hver dag er noget spændende at vågne op til.

God morgen, og tillykke!

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret