Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 54 På vej videre
 

På vej videre

af Jørn Lund, oktober 1990
af Jørn Lund, oktober 1990

En god sproglig fremstilling får ikke mange chancer i de udsendelser, der er bygget op over læsten: mikrofonholdende studievært, 5-10 indbudte (eksperter, involverede) og så 25-50 gæster, der kan komme med korte tilkendegivelser. Udsendelsestypen er udbredt, sikkert fordi den har den underholdende kvalitet, at der hele tiden er noget nyt at se på og lytte til, og den rummer fine muligheder for dem, der er bedre til at fremsætte en erklæring end til at føre en samtale.

For studieværten er den krævende, og anspændelsen forplanter sig let til seerne; et af problemerne er at fastholde såvel det aktuelle tema som den røde tråd i udsendelsen. Som regel lykkes det kun med store sproglige omkostninger og med visse frustrationer hos de medvirkende: Eksperterne får ikke talt sig frem til det centrale, det indbudte publikum føler sig let reduceret til kødrand, og den stakkels vært har flakkende øjne og er på vej videre til den næste, lige så snart det forberedte indgangsspørgsmål er leveret.

Det skader det sproglige klima. Ingen udtrykker sig godt over for folk, der ikke er nærværende; sproget mister sin farve, fremstillingen sin prægnans, og sagen, emnet, temaet sin interesse. Det hele skal jo bare afvikles.

Vi ser naturligvis her bort fra artisterne og holder os til håndværkerne. Og en god håndværker sendte i den forløbne måned bogstavelig talt sin velforberedte udsendelse ud i den blå luft, fordi rammen ikke passede til indholdet.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret