Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 53 Aksjonen for språklig miljøvern
 

Aksjonen for språklig miljøvern

af Jørn Lund, september 1990
af Jørn Lund, september 1990

hedder en grøn pjece, som Norsk språkråd har udsendt. Omsider har man fundet noget, man kan samles om på tværs af de sproglige grupperinger: kampen mod snobberiet for engelske lån. Man vil styrke den norske selvbevidsthed, og man opfordrer til at udnytte de rige udtryksmuligheder i det norske sprog.

I Danmark ville det vække opsigt, hvis Dansk Sprognævn meldte sig på kampagnemarkedet med tilsvarende publikationer. Man har tidligere forsøgt sig med afløsningsforslag som 'bredlærred' for 'wide screen', 'spisevat' for 'candy floss', 'bæreplansbåd' for 'hydrofoilbåd', 'tenåring' for 'teenager' – men uden større held.

Om nordmændene får udbredt foreslåede erstatningsord som 'etterbarberingsvann' for 'after shave', 'plateprater' for 'disc jockey', 'tilhenger' for 'fan', og 'trillingmål' for 'hat trick', vil fremtiden vise. 'Walkman', som er et registreret varemærke, er herhjemme forsøgt erstattet af 'vandremand' – en lidt tvivlsom dannelse. Nordmændene tør, hvor andre tier, og bruger 'lommespiller', evt. 'lommedisko'.

Det kalder på det svedne danske grin; men lidt selvransagelse er nok ikke af vejen. Karl Smart har måske snart udspillet sin rolle, men Mr. International og Mr. Management møder vi hver dag. Og de har ikke altid rent mel i attachetasken.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret


Disse artikler kunne måske også have interesse